Technika
Technika
Élelmiszereink és
egészségünk
1.
feladat
Olvasd el az alábbiakat!
Rajzold le a füzetebe a terített asztal felülnézetét! (tányér, villa, kés,
stb.)
2.
feladat
Nézz meg néhány élelmiszercsomagolást!
Tanulmányozd a rajtuk elhelyezett információkat
(élelmiszer összetétele,
energiatartalma, származási helye, szavatossági ideje)!
Terített asztal
felülnézetben
Étel az
asztalon
A tálalás szabályai:
A megtöltött vagy üres tányérokat jobbról tesszük a
vendég elé. A saláta balra, a pohár jobbra a kés hegye felett helyezkedik el.
Ha megtöltött tányért tálalunk, figyeljünk arra, hogy a
hús vendég felé legyen, a köretek jobbra és balra fent.
Érdekesség:
Tányérból csak a 16.
századtól esznek az emberek. Azelőtt evődeszkát vagy fából, esetleg ónból
készült kerek tálcát használtak, amit megosztottak az asztalszomszédjaikkal.
Nem volt evőeszköz sem. A szószokat kenyérrel és az ujjukkal mártogatták. A
francia udvarban III. Henrik bevezette a velencei villát, de sokan kigúnyolták
érte. Az evőeszközök fejlődésével alakultak ki az asztali szokások, etikettek.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése