Technika

 Technika


Élelmiszereink és egészségünk

 

1.     feladat

Olvasd el az alábbiakat! Rajzold le a füzetebe a terített asztal felülnézetét! (tányér, villa, kés, stb.)

2.     feladat

Nézz meg néhány élelmiszercsomagolást! Tanulmányozd a rajtuk elhelyezett információkat

(élelmiszer összetétele, energiatartalma, származási helye, szavatossági ideje)!

 

Terített asztal felülnézetben


Étel az asztalon


A tálalás szabályai:

A megtöltött vagy üres tányérokat jobbról tesszük a vendég elé. A saláta balra, a pohár jobbra a kés hegye felett helyezkedik el.

Ha megtöltött tányért tálalunk, figyeljünk arra, hogy a hús vendég felé legyen, a köretek jobbra és balra fent.

 

Érdekesség:

Tányérból csak a 16. századtól esznek az emberek. Azelőtt evődeszkát vagy fából, esetleg ónból készült kerek tálcát használtak, amit megosztottak az asztalszomszédjaikkal. Nem volt evőeszköz sem. A szószokat kenyérrel és az ujjukkal mártogatták. A francia udvarban III. Henrik bevezette a velencei villát, de sokan kigúnyolták érte. Az evőeszközök fejlődésével alakultak ki az asztali szokások, etikettek.

 



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Nyelvtan: Témazáró - Ige, igenevek

Irodalom: Szövegértés (kompetencia) III.

A francia forradalom